Tozando ja Nijo-jo

Tänään keskiviikkona Jenna, Kustaa ja Outi lähtivät Osakaan chi-kung-treeneihin, Hans lähti Takamatsuun tapaamaan sukulaisiaan ja me loput käytimme päivän tutustumalla Kiotoon.

Aamun liikkeellelähtö oli aikaerorasituksesta johtuen edelleen hieman tahmeaa. Lähdimme kävellen kohti Tozandon Kioton liikettä, jonne oli hotelliltamme matkaa noin 2 kilometriä. Matkalla ohitimme vallihaudan ympäröimän vanhan linnan, jota päätimme mennä katsomaan, kun paikallinen ohikulkijakin sitä suositteli.

Nijo-jon linnoitus rakennettiin Tokugawa Ieyasu Shogunin aikakaudella (1543-1616). Se on kuuluisa seinämaalauksistaan ja taidokkaista puukaiverruksistaan. Taistelutaitojen näkökulmasta mielenkiintoinen yksityiskohta ovat rakennuksen lattiat. Ns. nightingale floors narahtelivat kävellessä ja paljastivat mahdolliset palatsiin tunkeutuneet viholliset. Ja lattia todella narisi, vaikka miten yritimme hiipiä varpaillamme paljain jaloin. Ei siis mikään ihme, että elokuvien ninjat liikkuvat katossa! Turvallisuudesta oli muutenkin huolehdittu tarkoin. Seinäpaneeleiden ja salaovien taakse kätkeytyivät Shogunin henkivartijoiden huoneet.

Nijo-jon linnoituksen yhteydessä oleva japanilainen puutarha on myös ehdottomasti näkemisen arvoinen. Puutarhan rauha, kauneus ja harmonia tekivät minuun suuren vaikutuksen. Puutarha jakautui useisiin osioihin, joissa oli oma teemansa. Vesiaiheet, lammikot, sillat ja vesiputoukset vuorottelivat kivipuutarhojen, muotoonleikattujen puiden ja pienempien talojen kanssa. Yksi osa puutarhaa oli varattu kokonaan kirsikkapuille. Laaja puutarha oli suunniteltu siten, että siellä on nähtävää ympäri vuoden: aina joku kasveista kukkii tai on näyttävä ruskan väreissä.

Päivämme kohokohta oli kuitenkin vierailu Tozandon budotarvikeliikkeessä. Tozando on monille suomalaisille aikidoharrastajille tuttu nettikauppa ja Kiotossa on peräti kaksi Tozandon myymälää. Vaikka Tozando palvelee ensisijaisesti Kendon harrastajia, löytyi meille aikidokillekin ostettavaa. Paikan päällä palvelu oli ensiluokkaista (niin kuin missä tahansa Japanissa) ja myyjä erittäin ystävällinen. Sovitimme useita eri hakamia, ja minulle ja Agnetalle löytyikin sopivat koot. Myös Toni oli tullut hakamaostoksille, mutta Tonin toivomaa pituutta ei tästä liikkeestä löytynyt. Eipä hätää, Tozando kustansi koko porukalle taksikyydin ketjun toiseen liikkeeseen, jossa Tonille sopiva hakama odotti meitä!

Usko tai älä: Tozandon liikkeen yläkerrassa oli kendo-haarniskojen myyntinäyttely. Hello Kitty -kissahahmon 40-vuotis syntymäpäivän kunniaksi näytteillä oli kaksi Hello Kitty -kuosista haarniskaa, väreinä pinkkiä, punaista ja valkoistaä Lisäksi rintapanssareita oli saatavilla vaaleanpunaisina ja myös turkoosi näkyi olevan myynnissä. Valitettavasti aikido-hakamia tai -pukuja ei saanut Hello Kitty -teemalla, joten minun oli tyytyminen asepussiin.

Tozandolta Arja ja Agneta ostivat myös pari bokkenia. Ne olivat edullisia, mutta miten niiden roudaaminen Suomeen onnistuu, se jää nähtäväksi. Ensisijaisesti luotamme PostiPateen, kerromme sitten myöhemmin löysivätkö bokkenit koskaan perille.

Vinkkinä kerrottakoon vielä Japanin matkaa, ja erityisesti tuliaisostoksia suunnitteleville, että Tax Free raja on 10 000 yeniä. Mikäli ostoksen arvo ylittää tämän, siitä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa (8%). Ja jos Tozandon valikoimista ei löydy sopivaa kotiinviemistä, niin voi käväistä vaikka viereisessä Kyoto Handicraft Centerissä (perinteisiä käsitöitä ja jonkin verran krääsää).

Tietoja Ulla Helanto

Olen treenannut aikidoa vuodesta 2001. Alkuun erittäinkin aktiivisesti, mutta nykyisin tatamilla tulee vierailtua harvakseltaan. Japanin matkasta aikidoporukalla on puhuttu pitkään. Reissusuunnitelmia oli jo vuodelle 2010, mutta johonkin ne vuodet vain katosivat :) Viimein tänä syksynä, osittain onnekkaan sattuman kautta, reissu kuitenkin kohdallani lopulta toteutuu. Vuosien varrella on tulut tehtyjä useampia aikidon treenimatkoja Eurooppaan, mutta tämä on ensimmäinen matkani Japaniin.