12th International Aikido Seminar

Torstai-iltana oli Okamoto-sensein kaksi harjoitusta, yhteensä kaksi tuntia. Treenit olivat melko rankat. Hiki tuli ja kunto oli koetuksella. 30-asteen lämpotilalla ja korkealla ilmankosteudella oli varmasti vaikutusta asiaan, mutta suurin syy oli aika kova tempo tekniikoissa. Okamoton salilla on tähän mennessä ollut eniten tilaa, joten tekniikoita pystyi tekemään vauhdikkaammin.

Alunperin matkaa sunnitellessamme, ajattelimme käydä Aikido Kyoton viikkoharjoituksissa. Mutta kävi ilmi että Kiotossa järjestetään aikidoseminaari juuri samaan aikaan kun olemme kaupungissa. Päätin osallistua myös leirille.

Leiri järjestettiin Kyoto Butokudenissa, joka on Japanin vanhin kamppailulajisali. Ulkoisesti sali muistuttaa temppeliä ja on upean näköinen sekä ulkoa että sisältä. Butokuden on tuttu edelliseltä matkaltamme. Kobayashi-sensein juhlan aikidonäytös järjestettiin siellä.

Leirillä opetti kolme opettajaa. Miyamoto Tsuruso, 8.dan shihan, Horii Etsuji, 7 dan shihan ja Okamoto Yoko, 6. dan shihan. Perjantaina yhdet treenit veti Okamoto. Okamoto veti aikalailla samoja tekniikoita kuin omalla dojollaan. Antoisinta oli tietenkin taas päästä harjoittelemaan uusien ihmisten kanssa. Pääosa harjoittelijoista oli japanilaisia, mutta mukana oli myös ulkomaalaisia ympäri maailmaa.

Lauantaina Ensimmäiset treenit veti Miyamoto-sensei. Miyamoto puhui ennen treeniä. Mitä ymmärsin hänen japanistaan, hän puhui perustekniikasta. Ilmeisesti hän sanoi, että nyt hän ei opeta perustekniikkaa, koska tekniikat olivat hyvin soveltavia. Aloitimme harjoittelun taino tenkan ho:lla. Siitä siirryimme kokyu ho:hon ja muihin tekniikoihin. Miyamoto näytti edessä samalla kertaa useita tekniikoita, riippuen siitä, miten uke reagoi. Ja meidän piti sitten tutkia itse näitä eri mahdollisuuksia. Usein olinkin hieman epävarma siitä, mitä meidän tulisi milläkin hetkellä harjoitella. Treenin teema oli katateryotedori, eli uke pitää kaksin käsin nagen yhdestä kädestä kiinni. Sensei pyrki leikkaamaan kiinni pidetyllä kädellään uken keskilinjaa niin, että uke kaatui taakse. Jos uke taas pystyi vastustamaan leikkausta, sensei vaihtoi tekniikkaa esimerkiksi kokyonageen,kokyo ho:hon tai iriminageen

Lauantain toiset harjoitukset veti Etsuji Horii -shihan. Horii-senseillä on dojo Osakassa. Miyamotoon verrattuna Horii-sensein opetus oli selkeämpää. Tekniikat eivät olleet perustekniikoita, mutta opettaja näytti tekniikat selkeästi ja yhden muodon kerrallaan.

Horii-sensein jälkeen lauantain viimeiset treenit veti taas Miyamoto-sensei. Hän opetti samalla teemalla kuin ensimmäisissä treeneissäkin. Viimeisissä treeneissä teimme jiyu wazaa, eli vapaatekniikkaa. Vaikka Butokudenin tatami on iso, oli harjoittelijoita niin paljon että tatamilla oli ahdasta. Opettaja käskikin jiyuwazan aikana toisen puolen harjoittelijoiden siirtyvän tatamin reunalle sivuun, että toisen puolen harjoittelijoilla olisi enemmän tilaa tehdä. Sitten jonkin ajan päästä vaihdettiin osia ja toinen puoli treenaajista siirtyi harjoittelemaan.

Launataina treeniä tuli yhteensä 4 tuntia ja 15 minuuttia. Päätin jättää sunnuntain treenit väliin. Olimme sopineet menevämme Arashiyamaan sunnuntaina. Lisäksi polveni alkoivat olla jo sen verran rasittuneet treeneistä ja päivittäisistä pitkistä kävelyretkistä, että ajattelin antaa jalkojen levätä loppuloman ajan.

Okamoton treeneissä.
Okamoton treeneissä.
Keikon tapasimme edellisellä kerralla Kiotossa. Hän on vieraillut Suomessa muun muassa Tampereella.
Keikon tapasimme edellisellä kerralla Kiotossa. Hän on vieraillut Suomessa muun muassa Tampereella.
Butokuden on vaikuttavan näköinen.
Butokuden on vaikuttavan näköinen.
Harjoittelijoita Butokudenilla odottamassa harjoitusten alkua.
Harjoittelijoita Butokudenilla odottamassa harjoitusten alkua.
Butokudenin shomen.
Butokudenin shomen.
Butokuden sisältä.
Butokuden sisältä.