Rennosti muttei löysästi ja tiukasti muttei jäykästi.

Söin tänään viimeisen karkin Japanin reissulta tuomaltani karkkirasiasta. Vasta nyt, kun karkkirasia on tyhjentynyt värikkäisiin papereihin paketoiduista makeismuodostelmista, tajuan – ne karkit maistuivat hyvälle ja pidin niistä! Harmittaa, että rasia on tyhjä. Tuo edellinen kuvaus pätee myös yleisiin tunteisiini Japanin matkastamme. Vasta nyt, kun matkalta palaamisesta on yli viikko ymmärrän selkeämmin Japanissa minua miellyttäneitä tapoja ja ilmiöitä.

Pidän kovasti japanilaisesta asenteesta. Toki toiset voivat olla siitä eri mieltä ja kaksi viikkoa on liian lyhyt aika perusteellisen analysoinnin ja väittämien tekemiseksi. Suon itselleni kuitenkin luvan selittää, mitä se näkökulmastani tarkoittaa ja korostan – kyseessä on vain henkilökohtaisiin kokemuksiini perustuva käsitys.

Japanilaiset näyttävät seuraavan periaatetta – enemmän tekoja, vähemmän sanoja. Sitä niin aikidoa harjoittaessa kuin muutenkin elämässä. Japanilaisten toimintaa seuratessa sain kuvan, että he eivät koe omaa minäänsä kovin tärkeäksi, pikemminkin osaksi jostain suuremmasta – olkoon kyseessä sitten mikä tahansa toiminta. Pidän japanilaisten perinteiden kunnioittamisesta ja tavasta tehdä asioita – sen lisäksi että asia tulee tehdyksi on myös merkityksellistä miten se tehdään. Esimerkiksi sushi. Oli kiva päästä muutamassa ruokapaikassa metrin etäisyydeltä seuraamaan millaisella antaumuksella, osaamisella sekä välineillä japanilaiset kyseistä ruokaa valmistavat ja miten kokit ovat toiminnassa mukana.

Japanilaiset näyttävän pitävän juhlista ja osaavat olla juhlissa sopivan rentoja, seurallisia sekä iloisia. Juhlat osataan kuitenkin myös lopettaa ajoissa ettei juhlista ynnä siihen kuuluvista toiminnoista aiheudu haittaa seuravaa päivää ajatellen. En nähnyt enkä kuullut Japanissa yhtäkään humalaista myöhäisillalla kaduilla riehumassa. Japani on turvallisin maa, missä olen matkaillut. Sekin on varmasti japanilaisen asenteen – reilu ja toista ihmista kunnioittava, ansiota. Jos hävität Japanissa lompakon, saat sen todennäköisesti takaisin. Japanilaisten rehellisyys ilmenee myös siinä, että taksinkuljettajat ja kaupanmyyjät eivät huijaa tyhmiltä tietämättömiltä turisteilta rahaa. Saat kaupoissa, kahviloissa sekä taksikuskeilta rahan sentin tarkkuudella takaisin.

Itsellenikin yllätykseksi eivät japanilaiset muodollisuudet häirinneet minua ollenkaan. Vastoinpäin – niiden seuraaminen helpotti tilanteita. Sain varmistusta, että kohteliaana olemisen idea on aiheuttaa mahdollisimman vähän epämukavuuden tuntua toiselle osapuolelle.

Japanilaiset ovat myös tarkkoja ja huolellisia. Kellonajoista sekä sovituista asioista pidetään kiinni. Japanilaiset ovat huolellisia myös ulkonäköä kohtaan. Se ei tarkoita itsensä korostamista tyyliin – katsokaa, miten upeasti olen pukeutunut (!), vaan pikemminkin yleistä siisteyttä. Japanilaiset näyttävät ajattelevan, että pesemättömyys tai ulkoisesta olemuksestaan huolehtimattomuus saattaa häiritä muita ihmisiä. Siistinä ja puhtaana olemista voi verrata kohteliaana olemiseen – ideana aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa muille. Mielestäni on japanilaisilla suomalaisten kanssa pitkälle samanlainen esteettinen maku – arvostetaan yksinkertaisia muotoja, luonnollisuutta sekä materiaalin aitoutta. Ei ole ihme, että monet suomalaiset designbrändit ovat Japanissa niin suosittuja.

Ollaan joskus ystäväporukassa leikillään keskusteltu, mikä maa voisi kenellekin olla toinen koti, johon muuttaa vaikkapa eläkeellä ollessa. Jotkut muuttaisivat auringon ja hiekkarannan perään, toiset laatuviinin ja ruuan perään, kolmannet ties minkä perään. Itse valitsisin maan, jossa myös ihmisten elämäntapa ja asenne miellyttävät minua. Japanilaisten tiukkuus ilman jäykkyyttä ja rentous ilman löysyyttä on viehättävä. Niin minä sen näen. Ei pelkästään aikidoharjoitteluissa vaan elämässä yleensäkin. Voisin vapaasti asua jonkin aikaa Japanissa. Luulen, että viihtyisin.

 

IMG_7209 (Medium)

Sanotaan, että ihmisen siisteydestä voi päätellä vasta nähdessään hänen vessansa. Japanilaiset julkiset vessat, kuten yleinen kaupunkinkuva on todella puhdas.

IMG_7125 (Medium)

Japanilaisissa moderneissa interiööreissä on monia yhtymäkohtia suomalaisten kanssa – yksinkertaiset mutta viihtyisät.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Rennosti muttei löysästi ja tiukasti muttei jäykästi.

  1. Hienoa Agneta, että kirjoitit mielenkiintoisen artikkelin mielenkiintoisesta aiheesta! Allekirjoitan suurimman osan esittämistäsi näkemyksistä. Mutta pari humalaista onnistuin kyllä bongaamaan (siis muitakin kuin Japaniin eksyneitä suomalaisia) sekä Kioton baarikujilta että Shinjukusta. Mutta todella harvassa ne kyllä katukuvassa ovat!

Vastaa